Ekonomiska svårigheter i skidsport

Det är inte bara guld och gröna skogar inom skidsport. De finns många baksidor och svårigheter inom sporten sett ur en ekonomisk synvinkel. De flesta skidåkare i Sverige är födda och uppväxta med en arbetarfamilj i norra delen av Sverige. Det betyder att unga skidåkare har en mycket begränsad budget att lägga på utrustning. Det är också begränsat med pengar för utbildning och träning. Det är inte helt gratis att åka iväg på ett bra träningsläger neråt i Europa. Det kan kosta flera hundratusen kronor.

När skidåkaren börjar komma upp i ålder skall denna dessutom ha råd med boende och alla andra kostnader som tillkommer i ungdomens dagar. Skidsport är som sagt en mycket dyr sport. På detta kommer också en ungdom som behöver vanliga kläder och behöver unna sig en kväll med grabb eller tjej gänget. En del skidåkare i sin ungdom löser sina ekonomiska problem med lån. Det är dock svårt att få ett lån utan säkerhet när man bara är i 20 års åldern. Det gör också att unga skidåkare snabbt hamnar i ekonomiska bekymmer om den inte blir en världsstjärna. Och om vi ska vara ärliga, hur många skidåkare i Sverige blir världsstjärnor som tjänar flera miljoner per år? Det är inte många alls.

Jag själv har skickat in en motion till regeringen där jag förespråkar fri utrustning för ungdomar som sportar i norra Sverige. Jag tycker det är fel att ungdomar i norra Sverige inte har råd att satsa på sin hobby utan att skuldsätta sig. Vi i Norrland har inte samma förutsättningar som en rik ungdom i Stockholm. Han får all sin utrustning finansierad av sina rika föräldrar. Vi vill inte ha ett samhälle där rika ungdomar får alla sina drömmar uppfyllda och arbetarbarn skall behöva skuldsätta sig och riskera hela sin framtid för sin hobby. Sverige skall vara ett land där alla föds med lika förutsättningar oavsett.

Anledning till att jag pratar om just finansierad skidsport är självklart för att jag är en skidsport kille. Jag är också uppväxt i Norrland och sett många ungdomar som inte har möjlighet att glida runt på det vita guldet som vi har större delen av året här i Norrland. Det är orättvist. Det finns många bra sport seminarier att gå på om du verkligen brinner för detta. På sportseminarier.se finner du massvis med bra föreläsningar.

skidåkare norrland

Comments are closed.